Personal View site logo
Make sure to join PV Telegram channel! Perfect to keep up with community on your smartphone.
PTool v3.63d topic
  • 348 Replies sorted by
  • oh sorry, i meant the High ISO unlock for video?
  • >is it possible to have this on the G2 aswell?

    I don't know what you mean here.
  • Hi Vitaliy, is it possible to have this on the G2 aswell?

    cheers
  • Sorry Vitaliy, I'm just amazed by this setting !
  • @Proaudio4, I posted in Basic other two questions that I don't know if are related to how I used ptool 3.63 or with the camera itself. Too basic to discuss them here probably.
    Thank you
  • Gus, remember this is topic about new settings only.
  • @driftwood WTF? Was the file ok on the card after restore? Did you open the file in Streamparser? (don't get me this excited- spanning would be the bomb for this cam- SD cards will get bigger- so no issue with size)
    What- already 120gig?
  • matte, he just answered it. It's a topic seen with every camera. shutter speed vs electrical freq.
  • @_gl thank you!!

    Anyway maybe at this point this is not the right topic. Sorry about that. I posted in Basic questions, hope someone will reply there.
  • @matte81, the problem is that your shutter speed doesn't match the mains frequency in your country. A lot of lighting runs directly off the mains frequency, ie. it actually flickers at 50Hz (Europe) or 60Hz (US, Japan?). If the shutter speed isn't a clean multiple of that, it will cause this type of interference. For 50Hz try 1/25, 1/50 and 1/100, for 60Hz 1/30, 1/60, 1/120.

    Note that some lights are driven at different or higher frequencies, so always check during recording (or better yet by playing back a short take).
  • Driftwood:
    For me, the first one of your settings is 24p H mode. And I repeat: It's marvellous. After twenty five years of video recordings (from Betamovie to EX1) I have to say that GH2 little wonder (with vitaliy and Driftwood great help) is the BEST ONE.
    Thanks Vitaliy and Driftwood and very sorry for my poor english
  • I hope I am posting under the right topic.I am sorry if what you are going to read will sound foolish. I am new to GH2 and to filming. I bought the Gh2 a few days ago and unders suggestion of a friend I used Ptool 3.63. I selected all the suggested values. Now I don't know if this is normal or a problem due to wrong camera setting or a firmware problem (related to the selected settings) but I have this terrible flare effect clearly visible in my video. Any suggestion? Again sorry if this is not the right forum topic.

    Here is the video
  • The great thing about seAQuake is its intense use of the encoders to provide great QP - and on the initial frame - which sets up the reference for the rest of the recording. It sure looks special. I'm saddened that people are having problems with 1080i and 720p as I'm geting some rather spectacular results with my new settings. If you have card issues, lower your frame limit for 50fps or 60fps taking off a few thousand at a time until it stabilises.

    Now with spanning, here's one for the great mathmaticians. I just used Panasonic's utility 'Restore AVCCAM' which recovered a first recording on the card 00000.mts which had failed to span to... wait for it... 8.59 Gb!!!! A strange anomolity or is there more to what is going on than we know on the Panny seafloor!? I mean 639mbps is like a UFO flying out of the water...

    btw The recording looks fucking amazing.
    639Mbps 8.59 mts file after restore.png
    984 x 828 - 113K
  • After several tests, I have to say that Vitaliy 3.63 patch with seAQuake Driftwood settings it's absolutely perfect. No noise at high ISOs. No strobbing effects with pan shots in 24 P. Clean pictures. For me TEN absolutely. Dear Driftwood, now next target would be spanning. In this case, Vitaliy and Driftwood for oscar!!!!
  • Any medium (66-88mbs) patches for ptools 3.63 available?
    THX
  • OK so something wrong in my settings..?

    @alcomposer : what do you use? Preset, suggested value, or personal?
  • No issues here with the 32gig HD VIDEO Sandisk Extreme (UHS-1) newest card. Buy it now- or wait to find out all the fun we will have testing the 95Mb Sandisk (My money is on it being the same as the 32gig HD Video) :..(
  • @JDN Thanks for the precision.
    I'm not really new, just discrete :)
    I have follow the advice of the sandisk extreme topic of VK. But maybe it's obsolete with these new suggested settings... Maybe i'll just lowering my encoding.
  • @Etb and others who are new, sorry, I should have been more clear -- sandisk extreme, not sandisk UHS-1 -- the 45 mbt UHS-1 seems to work okay, but not the 30 for high bit rate. Really, the only card I trust is the good old class 10 extreme (sorry, I know this is off topic a bit just trying to save everyone some $$ on cards that don't work). Here's the card that hasn't failed me yet:
    http://www.bhphotovideo.com/c/product/757925-REG/SanDisk_SDSDRX3_032G_A21_Extreme_SDHC_Class_10.html
  • Hi everybody!

    My report contribution:
    I use a 16G Sandisk extreme HD 30Mb/sec Class10 UHS-I and with suggested values of ptools software (30min lim, ISO and PAL/NTSC + AVCHD only changed) i have aleatory write error recording in SH setting, H is ok.
  • where can i find them ?

    never mind... i found them.
  • @TOXOTIS70, ARVIDTP, ETC see discussion on LOW GOP thread. AQuamotion spans fine -- 100 mbit -- at least with Sandisk Extreme. Kae's old 3.61 66mb GOP3 spans on even cheap class 10 cards.
  • for me it was 26Mbit for 1080p24 modes and 20Mbit for 720p/1080i modes - with a Patriot class 10 32GB card. Tested by reducing datarate by 2Mbit each time until it spanned over 3 files properly wen shooting leaves blowing in wind @ small aperture, high shutter speed and good focus.
  • which is the highest bitrate with safe and reliable spanning ?
    I have 16GB SD sandisk extreme 30Mb/sec ....
  • @Meierhans - good question. It appears not to anymore - i'm currently using a patch where 24H = 44Mbit and 24L = 26Mbit (highest i can get with reliable spanning on my card) and it seems to work fine - but have not done super extensive testing yet. But i'd like others who've done more teasing to weigh in on that.
This topic is closed.
← All Discussions